Σε τραγική θέση βρίσκονται αρκετοί νεφροπαθείς

Σε τραγική θέση βρίσκονται αρκετοί νεφροπαθείς

Αρ. Πρωτ. 5262/01.02.2012

Προς Υπουργό:
- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Μια έντονη αδικία υφίστανται οι νεφροπαθείς στη χώρα μας, αναφορικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα οδηγώντας τους σε απόγνωση. Μεγάλος αριθμός νεφροπαθών, που κατέβαλε τις εισφορές του στο πρώην Ταμείο Εμπόρων, ήτοι ασχολούνταν με το εμπόριο, αντιμετωπίζουν σημαντική δυσκολία ως προς το συνταξιοδοτικό. Κάποιοι από αυτούς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και λόγω του κλονισμού της υγείας τους, δεν ήταν σε θέση να ασκήσουν υπό φυσιολογικό τρόπο το επάγγελμά τους.  Παρόλο αυτά δεν είχαν τη δυνατότητα να προβούν σε διακοπή των εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ, διότι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Αποτέλεσμα ήταν, οι δηλώσεις που υπέβαλαν κάθε χρόνο να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε πραγματικές επιχειρηματικές κινήσεις. Συνέπεια αυτής της κατάστασης, ήταν να θεωρεί το ΤΑΕ, ότι είναι υπόχρεοι ασφαλιστικών εισφορών για όλο το χρονικό διάστημα και να αρνείται να χορηγήσει σύνταξη αναπηρίας, παρά τη βεβαιωμένη κακή κατάσταση της υγείας τους, εάν πρώτα δεν κατέβαλαν το απαιτητό ποσό οφειλής.

Ο νομοθέτης αναγνωρίζοντας τη δεινή θέση των νεφροπαθών προέβη σε ειδικές ρυθμίσεις με το Ν. 3075/2002 και μεταγενέστερα με το Ν. 3232/2004, δείχνοντας την ευαισθησία του στο πρόβλημα των νεφροπαθών και τους καταβάλλει πλήρη σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, σαν να είχαν πληρώσει 35. Αρκετοί, όμως, νεφροπαθείς έχουν καταβάλλει πολύ περισσότερα από τον απαιτούμενο χρόνο για συνταξιοδότηση και τώρα δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να προχωρήσει σε σχετική ρύθμιση, με την οποία θα ορίζεται ότι νεφροπαθείς, που έχουν τις προϋποθέσεις της ασφάλισης των 15 τουλάχιστον ετών, θα μπορούν να λαμβάνουν την αντίστοιχη σύνταξη, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, που θα αποκαθιστά την αδικία, που υφίστανται αρκετοί συμπολίτες μας νεφροπαθείς;

Απάντηση Υπουργείου